A darts tábla számozása


Ez talán a leggyakrabban feltett kérdése a játék megszállottjainak. A választ egy Patrick Chaplin nevű asztalosnál kell keresni, aki számításokkal alátámasztva alkotta meg a tábla számainak mai sorrendjét. Chaplin 44 éves korában hunyt el, mielőtt szabadalmaztatni tudta volna a "sorszámozásos" találmányát, ezért is lehet, hogy a mai modern darts tudomány Brian Gamlint fogadja el a darts modern kori szülőatyának.
A számozást egy nagyon egyszerű, matematikai valószínűség számítás alapján ötlötte ki. Legfelül található a legértékesebb 20-as szám, mellett az 1-es valamint az 5-ös büntető mező kapott helyet; hogy a játék minél nehezebb és izgalmasabb legyen, a 18-as mellett például az 1-es és 4-es büntető mező található..stb.
Tehát a legegyszerűbb magyarázat annyi, hogy a számok úgy vannak elhelyezve a táblán, hogy a lehető legnehezebb legyen a magas értékű mezőket eltalálni.

Amikor Gamlin-t meginterjúvolták, hogy miért pont ebben a sorrendben vannak a számok a táblán, csak annyit válaszolt, hogy a dartshoz nem kell különösebb szakértelem, ellenben ha valaki már nem elég józan, akkor nem lehet pontosan célba találni.

A számok elhelyezésének 2,432,902,008,176,640,000 lehetséges variációja van, ezért is megdöbbentő, hogy Chaplin valószínűség számítása mennyire pontos volt, hiszen a lehető legnehezebb számkombinációt találta meg.

A mai darts játéknál használatos magasság (173 cm), és a távolság  (237 cm) meghatározása szintén a sportág "kocsmai" múltjára vezethető vissza, ezek a méretek ugyanis a korabeli italos hordók által meghatározható méreteknek felelnek meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A griffmadár