jól gomboljuk meg ki hordja a nadrágot :)))

Érdekességek az élet minden területén előfordulnak, íme két példa ruhák terén:


1. Ki hordja a nadrágot....
 Manapság teljesen természetesnek találjuk, ha egy nő nadrágot visel, ez azonban alig pár száz évvel ezelőtt még súlyos erkölcstelenségnek számított Európában. Az első világháborúig ez a ruhadarab a nők számára tabu volt. Története hosszú időre nyúlik vissza, a keleti népek között időtlen idők óta népszerű ruhadarab volt, nemtől függetlenül viselték. 
Európában először egyes germán törzsek, és a gallok körében terjedt el, az ő közvetítésükkel jutott el a rómaiakhoz, akik inkább lábszárra csavart anyagdarabokat viseltek, vagy lábgyűrűkkel szorították le a tunikájukat, ha nagyobb mozgásszabadságra vágytak. A Karoling-kori frankok már felváltva viselték az antik tunikát és a nadrágszárat. A XIII. században a papság illetlennek találta a különálló ruhadarabot, ezért a felső részen összetűzték. (forrás. http://divattortenet.hu/bongeszde/olvasoterem.php?m=olvas.menu&p=olvaso/a-nadrag-tortenete)

Ez némiképp tévedés, ugyanis a honfoglaló magyarok, már a honfoglalás előtt ismerték női körökben a nadrág viseletét, kiváltképp mivel igen praktikusnak számított, hiszen a nők is lovagoltak....e fölött térdig érő kaftán hordtak, éppen úgy, mint a férfiak...

2. Ezt jól gomboljuk meg....
A honfoglalás és a kalandozások korában még dívott Európában a tunikák használata, melyet egy "fibula" nevű díszes csattal váll tájékon tűztek meg...nos, a magyar ruházat ennek a fibulának használatára teljesen alkalmatlan volt, éppen ezért valami praktikus megoldást kellett találni...és így vált egész Európában ismertté a mi kis nemzetünk által a gomb :)))

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár