Pitcern-sziget

Gondoltam ne ragadjunk le az őskornál, persze folytatom a kronológikus ismeretterjesztést, de egy érdekességre bukkantam....ha már Új-Zéland, akkor a világ ezen táján is vannak furcsa dolgok.


A Szigetről annyit kell tudni, hogy minden a Bounty-n történt lázadással indult (nagysikerű film is készült belőle fsz. Mel Gibson, a régebbi verziókban Clark Gable és Marlon Brando is játszott). A filmbeli történetben a legénység megelégelte a különösen kegyetlen William Bligh kapitány viselkedését és Christian Fletcher első tiszt vezetésével lefegyverezte a parancsnokot. 


A valóság az, hogy egy Tahitiból Londonba irányuló kenyérfa-szállítmányozásnál elszámolták a legénység számára vételezendő élelmiszert és azok elkezdtek kókuszt lopni - többek között az ifjú Fletcher elsőtiszt is -, Bligh kapitány ezért megfenyítette a vétkeseket, Fletchert meg még külön is megszégyenítette egy más okból kifolyólag, amiben szintén a kapitánynak volt igaza. Fletcher - utólagosan megállapítva - mentálisan terhelt állapotban állt az elégedetlenkedők élére és kitették a kapitányt 18 hozzá hű emberével egy csónakba az óceán közepén, a hajóval pedig elmenekültek, mivel tudták, hogy zendülés miatt a brit birodalom törvényei szerint halál fiai.
A kapitányt és társait ezáltal gyakorlatilag halálra ítélték, de ők valami csoda folytán, és a kapitány mindenki által elismert szakmai tudásának hála, térkép és szextáns nélkül is megmenekültek, vagy 6000 kilométerrel később vetődtek partra.
Fletcherék pedig menekültek a Bountyval. Visszatértek Tahitire, ahonnan beszereztek jónéhány, az akkori angol szokásoknál jóval könnyedebb felfogású hölgyet és pár férfi rabszolgát és menekültek tovább. Időnként itt-ott egy-egy lázadó leszakadt, őket az angol közigazgatás erre szakosodott apparátusa elkapta, és az akkori szokásos ügymenetnek megfelelően kezelte, aminek a vége általában akasztás volt.
Fletcherék annyit tudtak, hogy van az óceánon egy sziget, amely rossz koordinátákkal szerepel a térképeken, ezért oda érdemes menni, senkinek se akad az útjába.
A lázadók sorsa hamar beteljesedett, miután a szigeten egy skót származású tengerész rájött, hogyan lehet pálinkát főzni valami ott honos növényből. Az ezt követő dorbézolások során egymást irtották ki részegen, rövid idő után egyetlenegy eredeti lázadó maradt, aki az időközben ott megszületett gyermekek számára a Bibliát is oktatta.
A közösség zárt maradt, mind a mai napig az, egy tahiti-angol keveréknyelvet beszélnek, mindnyájan az egykori lázadók leszármazottjai, a Fletcher nevet ma is többen viselik, közte a sziget mai vezetője is. 



1838-ban Nagy-Britannia annektálta. 1856-ban a szigetnek már 194 lakója volt, amely túl soknak bizonyult, ezért a lakosok egy részét aNorfolk-szigetre telepítették, amely 1913 óta ausztrál szövetségi fennhatóság alatt van. 1902-ben Pitcairnhez csatolták az összesen 38 km² összterületű Henderson, Ducie és Oeno szigeteket.
1952-től Fidzsi-szigetek és Tonga fennhatósága alá tartozott, de 1970-ben e szigetcsoportok függetlenné váltak, míg Pitcairn az új-zélandi brit főbiztos felügyelete alá került.

Az ominózus eset

A mini szigetállam 2004 októberében került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy a pedofília „népszokás”. Tehát hat évvel ezelőtt egy véletlen folytán fény derült rá, hogy a szigeten a szokásjog úgy alakult, hogy mindenki mindenkivel együtt hált - beleértve ebbe, hogy egész fiatal, 10 év alatti lánykákat is "beavattak" a tapasztalt férfiak. Egy, a szigeten csak néhány órát eltöltött turista tett feljelentést erőszakoskodás miatt és így derült ki, hogy a két évszázad eme szokásjogrendszere ma is él.
És hogy a jogászok is dörzsölhessék a kezüket egy kis kuriózum miatt: az angol törvénykezés azzal állt szemben, hogy az egykori lázadókat anno törvényenkívülinek minősítették, leszármazottaik se angol állampolgárok, ezért kissé nehézkes az ítélkezés jogi alapját megtalálni. 


A sziget szinte teljes férfilakossága érintett az ügyben, ezért a nők nagy része vissza is vonta a vádakat, belátva, hogy ezzel saját sírjukat ásnák. 
A kiszálló új-zélandi rendőrség 4 személyt (a 15 fő munkaképes férfilakosság több mint egynegyedét) – magát a helyi kormányzót is – előzetes letartóztatásba helyezte. 
Az angol bírák október 29-én a Pitcairn-szigeten megtartott tárgyaláson szigorú ítéletet hoztak. A sziget közösségének vezetőjét, Steve Christian polgármestert, Fletcher Christian közvetlen leszármazottját ötrendbeli, gyermekek elleni erőszak miatt bűnösnek találták, és három év szabadságvesztésre ítélték. Fia, Randy Christian szexuális erőszakért hat év börtönt kapott. Egy másik szigetlakót hasonló bűncselekményért öt, míg a 78 éves Len Brownt két év börtönre ítélték. Két másik vádlottat is bűnösnek találtak, de őket nem zárják be. A hetedik megvádolt férfit felmentették.

Kuriózum

Nemcsak a fenn említett eset miatt kuriózum a Szigetország, de Adamstown, a szigetek fővárosa, 50 állandó lakosával „a világ lekevesebb lakosú fővárosa” címet viseli. A háztartások legtöbbjében van amatőr rádió, amivel kapcsolatban állnak a világgal, saját bélyegük van, saját internet domaint lehet bejegyezni a Pitcairnra és a CIA fact bookja - Tények könyve - is úgy feldolgozza, mint egy komoly államot, mind a 46 lakosával. 

A sziget hivatalos oldala:
http://www.government.pn/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár