Cook kapitány....ki is fedezte fel Új-Zélandot?

Gondoltam hamár a Pitcern-szigetekről esett szó, maradok még egy bejegyzés erejéig a világ ezen táján: íme egy kis helyreigazítás James Cook kapitányt és Új-Zélandot illetőn.


Sokan úgy gondolják, hogy Új-Zélandot (Ausztráliával együtt) James Cook fedezte fel. TÉVEDÉS!
Mindkét esetben holland hajósok voltak az elkövetők. 
Új-Zéland tekintetében Abel Tasman nevéhez kötődik a felfedezés sikere, aki mindezt 1642-ben tette, tehát több, mint 100 évvel Cook előtt. Ausztrália tekintetében pedig a 16.századig kell visszamenni, és az elismerés Willem Jansz-szé. Ő volt az első európai aki partra szállt a kontinensen. 


De! Hogy ne vegyük el az érdemet Cook kapitánytól, 1769-ben ő tett Új-Zélandot a brit korona tulajdonává, és ő volt, aki meglepő pontossággal térképezte fel mindkét szigetet, olyannyira, hogy a térképeit a közelmúltig használták.
Ausztrália tekintetében pedig ő volt,aki végighajózta a közel 2000km-es keleti partvonalat beleértve az általa elnevezett York-fokot is. 


útvonalai: piros az 1., zöld a 2., és kék a 3.


Felfedező útjai

1768. július 30. – 1771. július 12.

Az Akadémia a haditengerészettel együttműködve, Tahitira, a Vénusz átvonulásának megfigyelésére expedíciót kívánt küldeni. Parancsnokul a 40 éves Cookot nevezték ki, gyorsan hadnaggyá előléptetve. Cook javaslatára az Endeavour (Törekvés) nevű 368 tonnás, 30 m hosszú szénszállító bárkát alakították át, élelmiszerrel és 22 ágyúval szerelték fel. A 84 hajózó mellett a bárkán csillagászok, botanikusok, rajzolóművészek tudományos csoportja vett részt. A kutatók 1769. június 3-án sikeresen elvégezték a megfigyeléseket. Ezután Cook felderítette és meglepő pontossággal feltérképezte Új-Zéland kettős szigetét, majd Ausztrália közel 2000 kilométeres keleti partvonalát, beleértve az általa elnevezett York-fokot, majd a Torres-szoroson keresztül kijutott a nyílt (Arafura) tengerre. Cook a tisztaságot, a szellőzést megkövetelve, az étrendbe rendszeresen savanyúkáposztát, gyümölcsleveket iktatva, megelőzte a hajózókat megtizedelő skorbut betegséget. Amikor Jáva szigetén, Batáviában (Jakarta) tűzifát és élelmet szereztek be, a partraszállók közül harmincan meghaltak a fertőző betegségben, köztük Green csillagász is.

1772. július 13. – 1775. július 29.


James Cook 1775-ös új-fundlandi térképe
A történelem során első ízben Cook hajózza körül az Antarktiszt a Resolutionnal (Elhatározás), véglegesen megcáfolván a képzeletbeli Déli-Földrész (Terra Australis) legendáját. Felfedezi Niue szigetét, pontosítja a már ismert szigetrészeket, újakat felfedezve, elnevezi az Új-Hebridák szigetcsoportját (1774. augusztus 31.), szeptemberben a főszigetet felfedezve Új-Kaledóniának nevezi el. Felfedezi a közeli Fenyők (Pins) szigetét. Cook tiszteletére a botanikusok az ott talált új növényfajtát Araucaria cookii-nak nevezik el. Az Atlanti-óceán déli részén felméri és elnevezi a Déli-Georgia és a Déli-Sandwich szigeteket. Kísérőhajója az Adventure (Kaland) több gondot, mint előnyt jelentett. Hazatérte után (végre) kapitánnyá léptetik elő, a Geographical Society tagjává választja.

1776. július 14. – 1779. február 14.


James Cook szobra ahawaii Waimeában, amely aHawaii-szigetekkel való első kapcsolatba lépéséről emlékezik meg (1778. január)
.
20 000 fontos jutalom ellenében az utazás célja Szibéria vagy Alaszka, Kanada arktikus partjainál jégmentes átjáró – a régóta keresett "észak-nyugati átjáró" – felfedezése. Cook ismét a Resolutiont választja hajójául, helyettese J. Gore. Kísérőhajója aDiscovery (Felfedezés) Ch. Clarke parancsnokkal. 1778. január 18-án pillantják meg Oahu-nál a Hawaii-szigetek központi csoportját, melyet Cook Sandwich-szigeteknek nevez el az Admiralitás első lordjáról. 1778 augusztusának végén az alaszkaiIcy (Jeges)-foknál az összefüggő jégtakaró a hajókat visszafordulásra kényszeríti. 1779. január 17-én érnek a fősziget HawaiiKealakekula-öblébe, a mahakiki ünnepekre, melynek során Cookot Lono isten reinkarnációjaként tisztelik. Néhány hét múlvaOahu felé hajóznak, de a vihar visszaveti törött vitorlákkal a Resolutiont a már ismert Hawaii-öbölbe. Itt Cook egy ellopott dereglye miatt véres összetűzésbe keveredik a bennszülöttekkel, akik – mivel elmúlt Lono isten tiszteletének idénye, és helyette a harc istenének periódusa volt éppen, össze voltak zavarodva és emiatt – több társával együtt megölik, fejét levágják, testét feldarabolják. Midőn Clarke visszaszerzi a maradványokat, katonai dísztemetéssel búcsúznak Cooktól. Mivel Clarke a későbbiekben meghal, mindkét hajó John Gore parancsnoksága alatt 1780. október 4-én visszatér Angliába.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A darts tábla számozása

A griffmadár